Zwem met PhD Onderzoeker Pepijn Saraber

Wij zwemmen voor aorta onderzoek!
van totaal € 250 (102%)

De lichaamsslagader (de aorta) is het grootste bloedvat in het lichaam dat alle organen van zuurstofrijk bloed voorziet. Door ouderdom of erfelijke aanleg kan de aorta in de loop der tijd verwijden (zogenaamde aorta aneurysma) en geheel of gedeeltelijk scheuren. Dit laatste wordt ook wel aorta dissectie genoemd. 

 

Een aorta aneurysma geeft meestal geen klachten en kan jaren onopgemerkt bestaan en langzaam groeien. De kans op een levensbedreigende scheur is niet groot, maar neemt toe naarmate het aneurysma groter wordt. Het is dus belangrijk om een aneurysma in de gaten te houden en zo nodig te behandelen voordat het scheurt. Momenteel kan een groot aneurysma alleen behandeld worden met een operatie die veel risico's met zich meebrengt. Hierdoor is er dringend behoefte aan betere inzichten voor nieuwe, minder ingrijpende behandelingen.

 

Hiervoor hebben wij een biobank opgezet. Met toestemming van patiënten die een aorta operatie ondergaan verzamelen wij kleine stukjes aneurysmaweefsel en bloedmonsters. Het weefsel stelt ons in staat om de structuur van de zieke vaatwand te bestuderen en zieke vaatcellen in ons laboratorium te kweken. Met behulp van de bloedmonsters kunnen we biomarkers ontdekken. Daarnaast kunnen we vanuit bloedcellen nu stamcellen maken, die we vervolgens dirigeren om vaatwand cellen te worden. Deze gebruiken we om te vergelijken met de zieke vaatwandcellen en zo het ziektebeeld aneurysma verder te bestuderen en ook nieuwe behandelingen te testen.

 

Het doel van ons onderzoek is om de groei van een aneurysma te remmen of zelfs terug te draaien. Dit zou kunnen met nieuwe medicijnen of met een genetische reparatie. Bij aneurysmapatiënten met een erfelijke aanleg door een foutje in het DNA van de vaatwand, testen wij op dit moment geavanceerde technieken om dit foutje te repareren in vaatwandcellen en stamcellen. Het is onze droom om het genetische defect dat het aneurysma veroorzaakt te kunnen herstellen in de patient zelf door DNA reparatie. Hiermee zou het zelfs mogelijk worden om een aneurysma te voorkomen voor het zich ontwikkelt. 


Ons uiteindelijke doel is dus om niet-chirurgische behandelingen op maat te vinden voor zowel erfelijke als ouderdoms-gerelateerde aneurysmata. Met ons onderzoek willen we Maastricht op de kaart zetten als een topcentrum voor aneurysma onderzoek!


Zwem jij mee in mijn team?


Bekijk alle
17-04-2025 | 11:44
14-03-2025 | 07:38
12-03-2025 | 18:31
12-03-2025 | 17:26
12-03-2025 | 15:16